EXPLAINER: HVORFOR EKSPONERES BØRN FOR SKADELIGT INDHOLD PÅ NETTET?

Digitalt Ansvar Kontaktperson:
Andrea Nielsen
ani@digitaltansvar.dk

Hvorfor eksponeres børn og unge for skadeligt indhold på nettet?

Det er et spørgsmål, som mange sidder tilbage med, efter sidste afsnit af DR's dokumentarserie ’Alene hjemme på nettet’ rullede over skærmen i går.  

- Børn og unge støder på voldsomt, skadeligt og til tider ulovligt indhold, fordi de sociale medier præsenterer os for et væld af forskelligt indhold for at afkode, hvad der fanger vores interesse, forklarer direktør i Digitalt Ansvar Ask Hesby Holm.

Den mekanisme kender vi under navnet anbefalingsalgoritme. Med den overvåger sociale medier alt, hvad vi ser, liker eller kommenterer på for at finde frem til hvilket indhold, som vi reagerer mest på, så de kan fodre os med mere og mere af det samme.

Det er selvfølgelig harmløst, hvis indholdet omhandler fodbold eller inspiration til madlavning. Men sociale mediers anbefalingsalgoritmer behandler alt indhold ens og skelner samtidig ikke mellem børne- og voksenindhold.

I Digitalt Ansvar har vi tidligere dokumenteret, hvordan TikToks anbefalingsalgoritme efter første interaktion med en video med depressions- eller selvskadende-indhold på kort tid vil eksponere sårbare børneprofiler for et feed, der består af 80-100% af det her skadende indhold.

- Man behøver altså ikke aktivt søge på voldsomt indhold for at blive præsenteret for det, pointerer direktør i Digitalt Ansvar, Ask Hesby Holm.

Bedre adgangskontrol, flere moderatorer, der fjerner mere indhold og mindre effektive algoritmer kan betyde, at sociale medier mister brugere, fastholdelseskraft og dermed annonceindtægter. Derfor har vi brug for lovgivning, der skaber ensartede konkurrencevilkår med specifikke krav til bl.a. designet af anbefalingsalgoritmer

Hjælp til digital vold