Digitalt Ansvars Logo

Hjælp til digitale krænkelser

1

Find hjælp og støtte

Er du blevet udsat for digital vold, skal du først og fremmest finde hjælp, så du ikke står alene med den ubehagelige oplevelse. Du kan starte med at tale med en, der står dig nært. Det kan fx være en god ven, et familiemedlem, en kollega eller en lærer.

Derudover kan det være en god idé at rette henvendelse til en organisation, som tilbyder gratis og anonym rådgivning til personer i din situation.

Nedenfor kan du se hvilke af vores medlemsorganisationer, som kan støtte, vejlede og hjælpe dig videre:

2

Dokumentér

Det er helt forståeligt, at man kan have lyst til at forsøge at slette alt, hvis nogen fx har delt krænkende indhold om dig på nettet, sendt dig et uopfordret dick pic eller hvis du modtager en trussel i din indbakke. Men i forbindelse med, at man politianmelder sin sag, kan det være altafgørende at man har dokumentation på krænkelsen.

Det er derfor vigtigt at du gemmer ALT, der kan bruges som dokumentation for krænkelsen. Det kan være screenshots og web-adresser fra fx hjemmesider, Facebook, Twitter eller Snapchat. Hellere for meget end for lidt. Du skal også gemme de e-mails og SMS-beskeder, du modtager, som relaterer sig til krænkelsen. Hvis nogen kontakter eller truer dig, skal du gemme dokumentationen. Det kan være med til at afsløre identiteten på gerningspersonen.

3

Brems delinger

Hvis du – mod din vilje – har fået delt krænkende indhold på nettet, kan spredningen ske meget hurtigt. Jo hurtigere du reagerer, jo større mulighed er der for at få delingen inddæmmet og stoppet.

Straks efter, at du har bevissikret delinger af det krænkende materiale, bør du henvende dig til den pågældende hjemmeside eller tjeneste, hvor materialet er tilgængeligt. Det kan fx være Facebook, Instagram eller Snapchat. De fleste sociale medier giver deres brugere mulighed for at rapportere ulovligt indhold og indhold, som strider imod deres brugervilkår. Nedenfor kan du finde en række guides, der beskriver rapporteringsprocesserne for nogle af de mest populære sociale medier/hjemmesider.

Det kan også være, at materialet er blevet delt på en hjemmeside som du ikke kender. I det tilfælde er det nødvendigt at kontakte hjemmesideindehaveren eller webmasteren. Hvis det ikke er muligt, eller hvis du ikke har lyst til at tage direkte kontakt til hjemmeside, kan du henvende dig til hjemmesidens hostingudbyder.

En hostingdudbyder vil som regel kunne påtvinge en hjemmesideindehaver at fjerne krænkende indhold. Du kan finde ud af, hvilken hostingudbyder en hjemmeside bruger ved at indtaste web-adressen på følgende hjemmeside: whoishostingthis.com. I tilfælde af, at hjemmesiden er beskyttet af Cloudflare er det nødvendigt at lave en henvendelse til dem. Det kan gøres via følgende formular: https://abuse.cloudflare.com/.

4

Anmeld til politiet

Politiet vil i mange tilfælde have større beføjelser, når det drejer sig om at anmode hjemmesider og sociale medier om sletning af krænkende materiale. Politiet har faktisk en afdeling, som er dedikeret til at rette henvendelse til hjemmesider og sociale medier, med henblik på sletning af ulovligt indhold. De er specialiseret i at bevissikre og slette ulovligt indhold. Bl.a. derfor er det altid en god ide at anmelde din sag til politiet.

Men det er også vigtigt, at du anmelder generelt fordi det kan bruges til at synliggøre omfanget af sager om digital vold og behovet for en målrettet indsats på området.

Hvis du har været udsat for en digital sexkrænkelse, kan du med fordel anmelde overgrebet online. Det er en meget enkelt proces og det er den hurtigste måde, hvorpå du som forurettet kan få hjælp fra politiet. Anmeld en digital sexkrænkelse her:

Har du været udsat for et teknisk overgreb som fx hacking kan du anmelde det her: 

Hvis der ikke er tale om hacking eller digitale sexkrænkelser, men derimod trusler eller noget helt fjerde skal du henvende dig til din lokale politikreds ved at møde op personligt. Ring 1-1-4 eller Find information om din lokale politikreds her. 

Det kan være at politiet svarer, at de ikke har ressourcer til at undersøge din anmeldelse nærmere. Men anmeld altid alligevel – for politiet er forpligtiget til at tage din anmeldelse alvorligt, og hjælpe dig med eventuel sletning af krænkende materiale.

5

kontakt forsikring og psykolog

Når du har anmeldt sagen til politiet, kan du også prøve at anmelde den til dit forsikringsselskab. I mange tilfælde kan forsikringen nemlig hjælpe med både retshjælpsdækning til en eventuel retssag og dækning af udgifter til en psykolog, hvis du får brug for det.

Digital vold har ofte meget alvorlige konsekvenser for den udsatte og den udsattes nærtstående. Derfor anbefaler vi, at du sørger for at få håndteret konsekvenserne ved overgrebet med hjælp fra en professionel. Dækker din forsikring ikke psykologhjælp, er der andre muligheder. Du kan fx få en henvisning fra egen læge.

Du kan også kontakte Center for Voldsramte  eller Center for Seksuelle Overgreb i Region Hovedstaden. Bor du ikke i hovedstadsområdet kan du finde hjælp på et af de 8 øvrige centre for seksuelle overgreb på landets hospitaler. Alle steder har rådgivere og psykologer ansat, som kan hjælpe og vejlede omkring dine muligheder for at få hjælp – og du kan få hjælp uanset om dit behov er akut eller ej.

Kontakt forsikringen
Kontakt en advokat

6

Kontakt advokat

En advokat kan hjælpe med at vurdere din sag og svare på følgende:

– Har du et erstatningskrav?

– Kan sagen anlægges udenom politiet?

– Er der tilstrækkelige beviser og dokumentation for krænkelsen?

Selvom advokater kan være dyre, behøver det ikke at koste noget at ringe til en advokat. Husk at advokater lever af at hjælpe folk, og det er ikke pinligt at ringe og fortælle om din sag. Skriv eventuelt først en e-mail, hvis du synes det er lettere.

?

Er du stadig i tvivl?

Du kan læse mere om digital vold her på siden, hvis du har brug for at få styr på definitionerne og lovgivningen på området. Derudover er du velkommen til at sende os en e-mail med eventuelle spørgsmål til ovenstående guide. Sidst, men ikke mindst, kan vi via e-mail også henvise til andre organisationer, der kan rådgive i konkrete sager.