Direktør ser tilbage på året der gik 2024
.png)
Et tilbageblik på 2024: Vigtige indsatser, politiske sejre og nye udfordringer i kampen mod digitale krænkelser og teknologiunderstøttet vold.
2024 markerer et betydningsfuldt skifte i både den politiske bevågenhed og danskernes forståelse og interesse i problemstillinger vedrørende sociale medier og andre digitale teknologier.
Flere er begyndt at stille spørgsmål til, hvordan internettet og teknologier påvirker vores samfund. Særligt forårets DR-dokumentar ’Alene hjemme på nettet’, gjorde samtalen om børns digitale liv mere håndgribelig og betød, at mange forældre fik øjnene op for, hvad der kan møde deres børn af ubehageligheder på skærmen.
I Digitalt Ansvar har vi forsøgt at kvalificere debatten om sociale medier med en række analyser og undersøgelser, som belyser de digitale skyggesider, men samtidig også peger på løsninger. For vi skal ændre status quo.
Bekæmpelsen af vold mod kvinder må ikke falde i baggrunden
Selvom det er helt centralt at sætte fokus på børns sikkerhed på nettet, må vi ikke glemme også at kaste lys på de forskellige former for vold og overgreb mod især kvinder og minoriteter, som udspiller sig på den digitale arena, og som de digitale tjenester slet ikke bekæmper i tilstrækkelig grad.
I 2024 har vi udgivet seks større analyser og undersøgelser, hvoraf flere berører netop vold mod kvinder. Vi har bl.a. afdækket, hvordan Google og Bing spiller en rolle i at sprede og tilgængeliggøre manipuleret seksuelt materiale (MSM) uden samtykke via deres søgefunktion, som mundede ud i en anbefaling om, at også fremstillingen af et sådant materiale skulle gøres ulovligt. En anbefaling, som justitsministeren efterfølgende har sagt, at regeringen vil gøre til lov, som forventes at træde i kraft til sommer.
Google har desuden på baggrund af vores analyse ændret deres rangeringsalgoritme, så sider med MSM nedprioriteres over tid. Det var ikke den løsning, som Digitalt Ansvar anbefalede, men det er et skridt i den rigtige retning.
Læs også: Delt uden samtykke på Telegram
Senest har vi dokumenteret, hvordan knap 10.000 danskere sælger, køber og ser seksuelt indhold af piger og kvinder uden deres samtykke på beskedtjenesten og det sociale medie Telegram. I den forbindelse anbefalede vi, at EU pålægger Telegram de samme forpligtelser som andre store digitale tjenester, da de alt for længe er sluppet af sted med at se gennem fingre med alverdens former for kriminalitet.
Fokus på at bidrage til håndhævelsen af DSA’en
I 2024 har vi haft som overordnet fokus at bidrage til håndhævelsen af de regler, som allerede glæder på nettet, særligt EU’s forordning om digitale tjenester (DSA), som trådte fuldt ud i kraft i februar.
Forordningen giver EU-Kommissionen muligheden for at skyde undersøgelsessager i gang, ved mistanke om, at store digitale tjenester, som fx Instagram eller TikTok, vender det blinde øje til blandt andet ulovligt indhold, overgreb mod børn og vold mod kvinder. Gør de det, kan de få bøder på op til 6% af deres årsomsætning.
Men der er brug for, at Danmark og andre EU-lande bistår Kommissionen med at skaffe den dokumentation, der skal til for, at DSA’en kan håndhæves. Ellers er reglerne ligegyldige. I Digitalt Ansvar er vi selv i tæt kontakt med Kommissionen og sender dokumentation til Bruxelles ifm. vores undersøgelser. Det vil vi blive ved med.
I 2025 håber vi, at den danske regering, og ikke mindst vores digitaliseringsminister, vil arbejde for at bistå Kommissionen yderligere i den forbindelse. EU-formandskabet er her en oplagt anledning til at vise vejen og være det gode eksempel i EU.
For lykkes det EU at få systematisk dokumentation fra Danmark og andre medlemslande, der holder i retten, kan EU tvinge tech-giganterne til at gøre nettet et mere sikkert sted for både børn og voksne. Det har vi virkelig brug for.
Tak for jeres støtte
Til slut skal der lyde en stor tak til alle vores medlemmer og samarbejdspartnere for jeres uundværlige støtte og engagement i 2024. Sammen er vi med til at formulere berettiget kritik, der baner vejen for en mere ansvarlig digital udvikling.
Rigtig glædelig jul og godt nytår fra alle os i Digitalt Ansvar.
Ask Hesby Holm, Direktør, Digitalt Ansvar.