forordning om digitale tjenester (DSA)

EU's forordning om digitale tjenester har til formål at skabe et sikrere digitalt miljø med respekt for brugeres rettigheder. Den fastsætter ens regler for digitale tjenester i EU, som fx sociale medier, online markedspladser og søgemaskiner.

Hvad indebærer EU's Digital Services Act?

DSA'en medfører helt overordnet, at:

No items found.
No items found.
  • Tjenester skal gøre det muligt at anmelde indhold til dem
  • Tjenester skal tage ansvar og fjerne ulovligt indhold, når de bliver opmærksomme på det
  • Brugere kan klage over tjenesters afgørelser
No items found.

Hvem er omfattet?

De meget store digitale tjenester skal bl.a. vurdere og begrænse ”systemiske risici” på deres tjenester. En systemisk risiko er bl.a. udbredelse af ulovligt indhold, negativ indvirkning på grundlæggende rettigheder eller samfundsdebatten. Tjenesterne skal selv undersøge, om der er systemiske risici på deres platforme og sørge for at begrænse dem.

Det kan bl.a. ske ved indholdsmoderation, justering af algoritmer og tiltag, der målrettet beskytter børn.

Forordningen pålægger meget store onlineplatforme og søgemaskiner med mere end 45 millioner månedlige brugere i EU nogle særlige strenge forpligtelser. Meget store digitale tjenester udpeges af EU-Kommissionen og en oversigt kan findes på Kommissionens hjemmeside.

Håndhævelse af forordningen

For at sikre, at DSA’en virker, er det afgørende at få indsigt i, hvordan de digitale tjenester rent faktisk opererer.

DSA’en har til formål at skabe større gennemsigtighed og viden på dette område. NGO’er og forskere tildeles i den forbindelse en central rolle. De kan nemlig bidrage ved at dokumentere, hvad der sker på digitale platforme, og hvordan indhold modereres.

Denne viden er afgørende for at holde digitale tjenester ansvarlige i henhold til DSA’en og bidrager desuden til EU-Kommissionens undersøgelser og sager mod store onlineplatforme og søgemaskiner.

Tilsyn og håndhævelse

Hver EU-medlemsstat har en tilsynsmyndighed der overvåger, om forordningen overholdes. I Danmark er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ansvarlig tilsynsmyndighed.
EU-Kommissionen håndhæver desuden reglerne overfor de meget store onlinesøgemaskiner og onlineplatforme.

Det er muligt at indgive klager til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over digitale tjenester for overtrædelse af DSA’en. Der kan bl.a. indgives klager over manglende anmeldelsesmuligheder, eller hvis en tjeneste ikke behandler en anmeldelse af ulovligt indhold. Klager indgives via Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside.

Sager mod digitale tjenester

EU-Kommissionen har indledt en række undersøgelser af flere store onlineplatforme og søgemaskiner, herunder bl.a.:
  • Undersøgelse af TikTok med fokus på bl.a. de negative effekter af tjenestens systemdesign, herunder algoritmer, der kan fremme afhængighed hos brugeren.
  • Undersøgelse af Metas håndtering af spredning af desinformation og politisk indhold på tjenesten og udfasning af deres ”CrowdTangle”-værktøj.
  • Undersøgelse af Metas beskyttelse af børn og mindreårige på Facebook og Instagram.

Sanktioner

Digitale tjenester, der ikke overtræder reglerne kan blive idømt bøder, der maksimalt udgør 6 pct. af virksomhedens årlige globale omsætning.

No items found.
Hjælp til digital vold