LOV OM SOCIALE MEDIER ER EN STOR SEJR FOR OFRENE

Digitalt Ansvar Kontaktperson:
Andrea Nielsen
ani@digitaltansvar.dk

LOV OM SOCIALE MEDIER ER EN STOR SEJR FOR OFRENE

Regeringen har lyttet og følger Digitalt Ansvars anbefaling fra 2019 om, at sociale medier skal forpligtes til at fjerne ulovligt indhold med klare tidsfrister. Loven er en stor sejr for ofre for digitale krænkelser, som får en garanti for, at ulovligt og dybt krænkende indhold bliver fjernet hurtigt og effektivt.

————————————————————————-

En stribe sager om deling af dybt krænkende videoer og billeder, selvmord, drab, terror og trusler har de seneste år tydeliggjort behovet for en bedre beskyttelse mod skadeligt og ulovligt indhold på sociale medier.

Derfor fremlagde Digitalt Ansvar støttet af en stribe organisationer og forskere (se listen nederst) et lovforslag i 2019 om, at sociale medier skulle forpligtes til at fjerne åbenlyst ulovligt indhold inden for 24 timer.


”Ligeså nemt og hurtigt det er at dele med flere tusinde på nettet, ligeså svært og langsommeligt kan det være at få det fjernet igen. Mange ofre lever derfor med, at dybt krænkende indhold, som nøgenbilleder og video, bliver ved med at blive delt på sociale medier”, siger Miriam Michaelsen, bestyrelsesformand i Digitalt Ansvar.

Tid er en afgørende faktor
Hvis der ikke sættes hurtigt ind, spredes krænkende billeder og video, bedrageri og -forsøg rammer flere, og chikane får lov til at fortsætte ufortrødent. Det er en voldsom belastning for ofrene, når krænkelserne fortsætter og det ulovlige indhold spredes yderligere. Det er desuden ressourcekrævende for politi, anklagemyndighed og domstole, når delinger betyder nye sager og sager der vokser i omfang.

Tyskland har positive erfaringer med samme regler
Tyskland vedtog tilsvarende regler i 2017, der forpligter sociale medier til at fjerne åbenlyst ulovligt indhold, som fx nøgenbilleder, der er delt uden samtykke, inden for 24 timer, når de er blevet bekendt med det og syv dage for mindre alvorlig kriminalitet.

Kritikere af loven i Tyskland har været bekymret for om reglerne ville betyde, at den offentlige debat blev begrænset, fordi sociale medier ville fjerne for meget indhold for at være på den sikre side, for at undgå bøder.

Evalueringen af den tyske lov fra september 2020 viser imidlertid ikke tegn på unødig sletning af lovligt indhold.

”Evaluering af modellen i Tyskland konkluderer, at loven virker og har medført en forbedring af håndteringen af klager over indhold og mere ansvarlighed i forhold til ulovligt indhold, forklarer Ask Hesby Krogh, næstformand i Digitalt Ansvar”

Lovgivningen i Tyskland har desuden betydet, at sociale medier har ansat flere tysktalende medarbejdere til at redigere indhold.

Bred opbakning i befolkningen
Hele 84 % støtter en lovgivning, som i Tyskland, viste en repræsentativ måling, som Epinion har foretaget for Digitalt Ansvar i november 2020. Kun 22 % oplever, at sociale medier i dag er gode til at fjerne ulovligt indhold.

Digitalt Ansvars anbefaling fra 2019 er støttet af: Sex & Samfund – Børns Vilkår – Red Barnet – DareGender – Joan-Søstrene – Offerrådgivningen i Danmark – Kvinderådet – Center for Digital Pædagogik samt en række forskere.

Om Digitalt Ansvar
Digitalt Ansvar er videnscenter og paraplyorganisation for 19 medlemsorganisationer og offentlige institutioner, der arbejder med digitale krænkelser. Digitalt Ansvar har siden 2017 arbejdet for at bekæmpe og forebygge digitaliseringens skyggesider – ved at udarbejde og formidle viden og ved at samle fagfolk, forskere og organisationer i et samarbejde for mere digital ansvarlighed.

Hjælp til digital vold