Baggrund

Reddit-brugere deler fotomanipuleret overgrebsmateriale af danske kvinder

Fotomanipuleret overgrebsmateriale, fake nudes og fakeporn, er alle begreber, der dækker over det samme fænomen. Billeder og videoer, der er blevet fotomanipuleret, så de fremstår yderst krænkende. I et nu lukket underforum på det sociale medie Reddit, har en række danske brugere delt fotomanipuleret overgrebsmateriale af kendte, danske kvinder.

Hvordan er billederne blevet lavet?

Ved hjælp af en webapplikation, har de danske Reddit-brugere genereret ekstremt virkelighedstro fotomanipulerede billeder. Såkaldte ”deepfakes”.

Webapplikationen fungerer ved, at en person først uploader et billede af en påklædt person. Det kan være et billede som vedkommende har kopieret fra en anden persons Instagram eller Facebook. Derefter bruger webapplikationen kunstig intelligens til – automatisk – at afklæde personen på billedet.

Få sekunder senere er det muligt at downloade billedet med den nu afklædte person.

Hvis du, uden samtykke, har fået delt fotomanipuleret overgrebsmateriale (fakeporn) så har du været udsat for en digital krænkelse.

Hvad er udfordringerne med Reddit?

Når fotomanipuleret overgrebsmateriale deles uden samtykke fra de forurettede, så er det en handling i strid med Straffelovens §232 og §264d. Det samme gælder, når sådanne billeder bliver delt på Reddit eller andre sociale medier.

Vil du vide mere om hvad Reddit er, så kan du læse med her: Hvad er Reddit?

Når billedmateriale bliver delt på Reddit, så bliver det straks tilgængeligt for alle med en internetforbindelse. Derefter er det op til den forurettede at anmode Reddit om at få materialet fjernet. Som reglerne er nu, så er sociale medier – som fx Reddit – ansvarsfri, når deres brugere deler ulovligt indhold. Der er ikke nogen regulering, der bestemmer, hvornår sociale medier skal fjerne ulovligt materiale efter de er blevet gjort opmærksomme på dets eksistens.

Regulering af sociale medier

Det hverken kan eller må accepteres, at virksomheder profiterer på at medvirke til udbredelsen af ulovligt indhold. Det er nødvendigt at stille større krav til virksomhederne bag sociale medier.

I foreningen Digitalt Ansvar mener vi, at sociale medier i højere grad skal gøres ansvarlige, når deres brugere deler ulovligt materiale. Derfor har vi – sammen med vores medlemsorganisationer – foreslået, at sociale medier skal pålægges at fjerne åbenlyst ulovligt indhold, inden for 24 timer.

Spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål, kan du som altid kontakte os.

Læs også: Reddit sender push-notifikationer om ulovligt indhold ud til deres brugere

Del denne nyhed