UDEN LOVGIVNING SENDES REGNINGEN TIL OFRE OG RETSVÆSEN
Uden regulering, der pålægger tech-virksomhederne mere ansvar for at fjerne ulovligt indhold, sendes regningen videre til ofrene og retsvæsenet. For det betyder, at det er ofrene selv, der skal finde og anmelde ulovligt indhold, hver gang det uploades og det øger risikoen for større og længere politi- og retssager, fordi materialet har spredt sig.
VIL REGULERING GØRE PRIVATE VIRKSOMHEDER TIL POLITI ELLER DOMMERE?
Nej. At sociale medier forpligtes til at overholde straffeloven i Danmark og fjerne ulovligt indhold, så de ikke medvirker til udbrede en forbrydelse, gør dem ikke til politi eller dommere. De sociale medier får ikke mulighed for at pålægge straf som en dommer, eller bruge magtanvendelse eller efterforske som politiet. På samme måde bliver en butik heller ikke til dommer eller politi, hvis butikken gennemgår varesortimentet, og fjerner de varer, som butikken mener er ulovlige.
Vil regulering af tech-virksomheder så gøre dem til lovgivende, udøvende og dømmende magt?
Magtens tredeling handler om, at staten bør opdeles for at undgå magtmisbrug. At en privat virksomhed bliver bedt om at overholde straffeloven og fjerne ulovligt indhold med en tidsfrist, har intet med magtens tredeling at gøre. Sociale medier er nu en gang ikke stater.
TECH-VIRKSOMHEDER HAR NYDT GODT AF ANSVARSFRIHEDEN
De tech-virksomheder, hvis forretningsmodel har til formål at profitere på brugergenereret indhold, har siden deres fødsel nydt godt af den frihed fra ansvar, som de nuværende juridiske rammer giver. Ansvarsfriheden har gjort dem i stand til at fralægge sig ansvaret for deres brugeres gøren og laden. Det er en lovgivning, der har været grundlaget for, at de har kunne vokse sig til ekstremt – måske endda kunstigt – profitable virksomheder.
Sociale medier har frit kunne moderere indholdet på deres sites, samtidig med, at de kun i begrænset omfang har været forpligtet til det.
Lovgivningen har afspejlet en forestilling om internettet som et helle, hvor ingen på nogen måde skulle gribe ind overfor brugernes aktivitet og indhold. En forestilling, som i dag virker naiv, i lyset af de store udfordringer, som vi ser med ulovligt indhold, had, vold og manipulation på nettet.
Når lovgivningen for sociale medier ikke lægger ansvaret hos tech-virksomheder, skubbes det over på andre. I dag er det ofrene selv, der har ansvaret for at finde og anmelde ulovligt indhold, sammen med politiet.