Alt for mange danskere svines til af kunder og det, der er værre, i forbindelse med deres arbejde. Er du som leder opmærksom på, om dine medarbejdere udsættes for digital chikane?
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Definition
I Digitalt Ansvar definerer vi digital chikane som episoder, hvor e-mail, telefon, sociale medier, hjemmesider eller andre digitale medier anvendes til at chikanere en person. Digital chikane er arbejdsrelateret, når en person udsættes for chikane i forbindelse med udførelsen af sine arbejdsopgaver – uanset om det foregår i eller udenfor arbejdstiden.
Problemet kan graduere fra små, digitale ”stik”, til voldsomme og ulovlige episoder med digitale krænkelser og chikane. Selv de små stik, der hver for sig måske virker harmløse, kan, hvis de rammer ofte og længe nok, virke stærkt ubehagelige og mentalt opslidende for medarbejderen. Derfor er det vigtigt, at både enkeltstående og gentagende episoder med digitale krænkelser, psykisk vold og chikane tages seriøst.
Denne side har fokus på digitale krænkelser og digital chikane, der kommer fra eksterne personer – det vil sige en kunde, klient, borger, samarbejdspartner eller anden person, der ikke er en del af arbejdspladsen.
Siden vi i Digitalt Ansvar for første gang undersøgte omfanget af digital chikane i 2021, er problemet kun blevet større. I 2021 var der således 9 procent af privatansatte, der blev udsat for digital chikane, i udgangen af 2023 er tallet vokset til 14 procent.
Nedenstående tabel giver et overblik over, hvilke former for digital chikane der er mest udbredt:
I tabellen indgår den samlede gruppe af respondenter og ikke kun dem, som i undersøgelsen angiver, at de har været udsat for digital chikane fra en ekstern person inden for det seneste år. Tallene er derfor behæftet med en vis usikkerhed i kraft af, at flere således kan have været udsat for digital chikane, ligesom nogle respondenter kan have blandet digital chikane fra interne/eksterne sammen.
Eksempler på arbejdsrelateret digital chikane
Mest almindeligt er hadefulde og nedsættende beskeder, men usande beskyldninger og injurier, upassende henvendelser, trusler og digital stalking er også blevet en del af mange privatansattes arbejdsliv.
En butiksmedarbejder trues med fx vold af en utilfreds kunde over kundeservice-chatten.
En dyrlæge svines systematisk til i lokale facebookgrupper og udsættes for falske anklager.
En forælder taler nedsættende og hadefuldt om en lærer åbent på Aula.
En kundeservice-medarbejder bliver opsøgt på sociale medier og får tilsendt uønskede intime billeder af en kunde.
En sagsbehandler bliver udsat for digital stalking på flere forskellige digitale medier af en vred borger.
Digital chikane er omfattet af arbejdsmiljøloven
Arbejdsrelateret vold, herunder psykisk vold og chikane, er omfattet af arbejdsmiljøloven og bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Det gælder også arbejdsrelateret digital chikane, som en ansat udsættes for i og uden for arbejdstid. Arbejdsmiljølovgivningen har til formål at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Det indebærer blandt andet, at arbejdsgivere er forpligtet til at:
Sikre, at arbejdet i alle led planlægges, tilrettelægges og udføres således, at det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt på kort og lang sigt i forhold til risiko for arbejdsrelateret vold – både i og uden for arbejdstid.
Sikre, at de ansatte vejledes i hensigtsmæssig håndtering af arbejdsrelaterede voldsepisoder eller tilløb hertil. Dette gælder både i og uden for arbejdstid.
Sikre, at en ansat, der har været udsat for en arbejdsrelateret voldsepisode uden for arbejdstid, tilbydes bistand til at foretage en eventuel politianmeldelse af episoden.
Digital chikane kan indberettes som en arbejdsulykke
Arbejdsrelateret digital chikane fra personer, der ikke er ansatte eller arbejdsgiver i virksomheden – både i og uden for arbejdspladsen og arbejdstiden – kan være en arbejdsulykke, hvis den ansatte får fysiske eller psykiske skader som følge af hændelsen.
En arbejdsgiver kan blive forpligtet til at anmelde arbejdsrelateret digital chikane som en arbejdsulykke til Arbejdstilsynet og arbejdsskadeforsikringen. Læs mere om regler for anmeldelse af arbejdsulykker hos Arbejdstilsynet.
Hvis en ansat bliver syg, som følge af arbejdsrelateret digital chikane, bør den ansatte støttes i at søge egen læge. Herefter har den praktiserende læge pligt til at anmelde forholdet som en formodet erhvervssygdom.
Ansatte kan have forskellige opfattelser af, hvornår de føler sig chikaneret og har fået deres personlige grænser overskredet. For at der er tale om krænkende adfærd, forudsætter det ifølge lovgivningen blandt andet, at adfærden skal opfattes som nedværdigende af den eller de udsatte.
Hvad kan man som arbejdsplads gøre?
Skab fælles forståelse Vi anbefaler, at I i virksomheden tager fat i vores konkrete værktøjer, der har fokus på forebyggelse. Helt overordnet kan man sige, at al tid brugt på at skabe en fælles forståelse af, hvordan digital chikane kunne se ud hos jer, er en del af jeres indsats for at forebygge at eventuelle fremtidige sager får konsekvenser for medarbejderne og deres arbejdsliv. Vores undersøgelser viser nemlig, at det at have en leder der åbent melder ud, at digital chikane ikke accepteres og at evt. sager håndteres efter fastlagt procedure, er det allervigtigste for at skabe en tryg arbejdsplads. Tag derfor en samtale om, hvad I forstår ved digital chikane.
Tydelighed og anerkendelse Vær som arbejdsgiver tydelig omkring at digital chikane er uacceptabelt, og at du aktivt arbejder for at forebygge og håndtere den. Mange privatansatte undlader at fortælle om deres oplevelser med digital chikane, af frygt for at blive opfattet som nærtagende eller uegnede til deres job. Klare holdninger og retningslinjer hjælper til større åbenhed blandt medarbejderne. Vær derfor tydelig om, at digital chikane anerkendes på linje med fysisk vold og trusler som noget, der skal til livs.
Kend forskel på fysisk og digital chikane Mange arbejdspladser har en plan for, hvad der skal ske i tilfælde af fysisk vold eller chikane. Digital chikane er ikke altid en klart afgrænset situation, men kan være et rodet forløb, der strækker sig over længere tid. Modsat kan det også opstå pludseligt, uden foregående konfliktoptrapning, eksempelvis gennem en truende og hadefuld mail i indbakken. Ofte vil det være svært at identificere en gerningsperson, da mange afsendere af online trusler og hadbeskeder gemmer sig bag falske e-mails og profiler. I kan derfor ikke direkte oversætte tiltag mod fysisk vold, men må behandle digital chikane som et særskilt arbejdsmiljøproblem.
Læg en plan Det er vigtigt at have klare retningslinjer for, hvordan I som arbejdsplads forholder jer, hvis en ansat udsættes for digital chikane i forbindelse med arbejdet. Et beredskab er en plan for, hvordan I håndterer episoder med digital chikane og vold mod jeres medarbejdere. Start samtalen i dag. Gå til vores 12 gratis værktøjer til forebygge og håndtering af digital chikane på arbejdspladsen.