Hvad er TikTok?

De seneste år har der været meget diskussion om det sociale medie TikTok, som særligt er populært blandt børn og unge.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Hvem bruger TikTok?

TikTok er et socialt medie, som primært benyttes til at dele korte videoer. I dag er TikTok er blandt de mest benyttede sociale medier i verden, særligt blandt børn og unge.

I 2024 benyttede 40% af de danske 9-14-årige app’en ugentligt. Brugerne benytter størstedelen af tiden på ”For you”-siden, hvor TikToks algoritme anbefaler videoer til den enkelte bruger baseret på brugerens tidligere aktivitet, sprog, placering med videre.
Læs også: Fastholdelsesmekanismer på de sociale medier

Et omdiskuteret medie

Samtidig med at TikTok har vundet stor popularitet verden over, har platformen været genstand for en lang række diskussioner relateret til overvågning og børn og unges trivsel.

App’en er ejet af kinesiske ByteDance. Det kinesiske ejerskab og app’ens vidtrækkende adgange til data på de telefoner, som den installeres på, har blandt andet fået Center for Cybersikkerhed til i 2023 at fraråde statsligt ansatte at installere app’en på deres enheder. I forlængelse af frygten for, at TikTok bliver benyttet til spionage, har det også vakt opmærksomhed, at den kinesiske version af TikTok, Douyin, fungerer på andre vilkår end mediet, der er tilgængeligt i resten af verden.

Dertil er TikToks betydning blevet diskuteret vidt og bredt i forbindelse med børns trivsel, koncentrationsevne, sociale liv med videre. I Digitalt Ansvar har vi undersøgt mediet med fokus på indhold, der relaterer sig til selvskade og selvmord.  

Selvskadeindhold på TikTok

TikToks algoritme er designet til at give mere af den type indhold, som brugeren interagerer med, også selvom det er indhold om selvskade, selvmord, psykisk sygdom og svære følelser rettet mod individet selv.

I Digitalt Ansvar har vi undersøgt selvskade- og selvmordsrelateret indhold på TikTok. Her fandt vi, at det ikke kræver mere end et kvarter, før en bruger med interesse for selvskade og selvmordsrelateret indhold, i overvældende grad bliver præsenteret for den type materiale.
Læs også: Analyse af TikToks mørke universer
Vores analyse af selvskadeindhold på TikTok viste derudover:
  • Hvor hurtigt en sårbar brugers Til dig-side ender med en høj frekvens af depressions- og selvskaderelateret indhold, afhænger af, hvornår brugeren for første gang eksponeres for en video, som falder inden for denne kategori.
  • Ud af fire sårbare profiler har to af profilerne allerede efter et kvarter et feed, der i intervaller eksponerer brugeren for mellem 70-80% depressions- og selvskaderelateret indhold. De to andre profiler er på samme tidspunkt få minutter fra at ende i et lignende feed.
  • Efter første eksponering bliver de sårbare brugeres Til dig-side dog alle præget af en høj frekvens af selvskade- og selvmordsrelateret indhold – i kortere sekvenser på op til 80-100%.
  • Det depressions- og selvskaderelaterede indhold,forsøgets brugere er blevet eksponeret for på TikTok, består kun sjældent af ord som selvskade og selvmord. Brugerne er heller ikke blevet eksponeret for visuelle gengivelser af udført selvskade. Derimod refereres til fænomenerne gennem omskrivninger, der dog ofte er ret entydige.
Læs også: Skadeligt og ulovligt indhold på de sociale medier

    Spørgsmål og svar

    Hvor mange bruger TikTok?
    Hvordan fungerer TikToks algoritme?
    Hvorfor blev TikTok forbudt i USA?

    Læs mere om sociale medier

    Sociale medier og søgemaskiner
    Aldersverifikation på de sociale medier
    Senest opdateret 29-01-2025.
    Hjælp til digital vold