Hurtcore

Hvad er hurtcore?

Hurtcore er en sammentrækning af ’hardcore’ og ’hurt’. Fænomenet dækker over en ekstrem form for pornografi, der involverer at afpresse personer til at yde skade på dem selv og mod deres vilje.  

Hurtcore centrerer sig omkring smerte og ydmygelse. Indtil videre kender vi primært til hurtcore-sager fra udlandet og her er ofre eksempelvis blevet presset til at drikke urin, skære i sig selv eller endda begå overgreb mod andre. Ofte har der også været et særligt magtforhold på spil, hvor en voksen gerningsperson har afpresset mindreårige.  

Afpresningen foregår online og kan overlappe med elementer fra grooming, hvor gerningspersonen først opbygger en tæt relation til ofret og på den måde kommer i besiddelse af materiale, der efterfølgende bruges til afpresning. Det kan fx være truslen om at frigive et nøgenbillede på nettet eller til ofrets familie og venner. I takt med at ofret tvinges til at filme sig selv og de ydmygende handlinger opnår gerningspersonen desuden mere materiale, der kan bruges til afpresning. 

I Danmark blev vi for alvor opmærksomme på fænomenet med DRs tema mænd, der ødelægger kvinder’ fra januar 2020.

podcast om hurtcore
DR P1 har lavet en dokumentar-podcast om fænomenet hurtcore. Hør den ved at klikke på billedet ovenfor.

fænomenet er ulovligt 

Hurtcore er en meget voldsom udgave af sextortion (digital seksuel afpresning) og forvolder både psykiske og fysiske skader. Derfor betegner vi også hurtcore som en form for digital vold. 

Hurtcore er ulovligt og hvis du, eller en du kender, oplever at blive afpresset og måske truet til at gøre ting, du ikke har lyst til – så er det vigtigt at bede om hjælp og anmelde det til politiet.

Du kan læse flere gode råd i vores guide til håndtering af digitale sexkrænkelser.
I guiden finder du også links til rådgivningstjenester som du kan søge hjælp hos.